Wanneer lipoedeem?
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een chronische-, pijnlijke vetverdelingsstoornis, waarbij er een stapeling is van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de dijen, knieën, kuiten, enkels en armen. Bij 30 % van de gevallen komt lipoedeem ook op de heupen, billen en onderrug voor. Bij lipoedeem neemt het onderhuids vetweefsel progressief toe, dit gebeurt gefaseerd in spurts. Daarnaast is er de neiging tot een orthostatische oedeem en blauwe plekken na enig trauma en een significante gevoeligheid voor aanraking. In een vergevorderd stadium kan zich een lymfostatisch oedeem vormen. Deze onherstelbare, geavanceerde fase is een disfunctie van het lymfestelsel en moet dus vermeden worden.
In veel gevallen lijden de getroffenen bovendien aan overgewicht, dit overgewicht kan de symptomen op haar beurt weer verergeren. Dit overgewicht wordt in vele gevallen veroorzaakt door een te traag werkende schildklier. Soms ligt er een eetstoornis aan de basis.
De exacte oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Lipoedeem wordt hormonaal getriggerd. Erfelijke factoren kunnen bij het ontstaan van lipoedeem een rol spelen. Moeders, grootmoeders en tantes (aan moeders en/of aan vaders kant) hebben ook ‘dikke benen’. Vrouwelijke hormonale factoren spelen waarschijnlijk een rol. Lipoedeem komt meestal tot uitdrukking in perioden van hormonale veranderingen zoals tijdens de puberteit, zwangerschap en in mindere mate tijdens de overgang.
Lipoedeem is een veel voorkomende aandoening. De ziekte is slechts beperkt bekend bij medici en betroffenen. De diagnose wordt meestal gesteld door flebologen, dermatologen, huidtherapeuten en/of fysiotherapeuten. Het herhaalde advies tot gewichtsvermindering en bewegen komt voort uit de onbekendheid met deze ziekte en leidt tot veel frustraties en psychische belasting bij de patiënten.
Stadium I
- In de eerste fase is het huidoppervlak glad, en het subcutane weefsel verdikt.
Stadium II
- Tijdens fase II wordt het huidoppervlak oneven, de huidoppervlak is overwegend gekentekend door een cellulitisachtige huidbeeld. Het subcutane weefsel is grof knobbelig.
Stadium III
- De derde fase wordt gekenmerkt door een sterke vergroting van de omvang. Er is een huidoverschot. Er vormen zich grote misvormde huidflappen aan benen en/of armen. Met name ter hoogte van de gewrichten. Bijvoorbeeld de ellebogen, knieën en enkels. Er is tevens sprake van een manifeste huidlaxiteit.
Belangrijk is het omschreven, negatieve verloop van deze ziekte zo snel mogelijk te stoppen cq te behandelen. De huidige standaard behandelingsmethoden van lipoedeem zijn symptomatisch: het aanmeten van elastische kousen en manuele lymfedrainage. Therapeutisch heeft de liposculpture/liposuctie zich als enige, veilige en effectieve therapie bewezen. Een andere tevredenstellende therapie bestaat niet.
- Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen, armen, in sommige gevallen zelfs rugklachten
- Door vermoeidheid in de benen wordt trappen lopen, wandelen en sporten steeds moeilijker of zelfs onmogelijk
- Gewichtsvermindering en sporten lijden niet tot het gewenste resultaat. Met diëten vermageren in eerste instantie het gelaat en het bovenlichaam (borsten) ect. terwijl in verhouding er ter hoogte van de armen en benen weinig verandert.
- De huid ter plaatse is gevoelig voor druk van buitenaf, er ontstaan gemakkelijk blauwe plekken
- Groot verschil in kledingmaat tussen boven- en onderlichaam (twee tot drie maten).
- De huid is verslapt en vertoont vaak een sinaasappelhuid (cellulitis)
- Voeten en handen zijn niet dik
- Sommige patiënten ervaren het lipoedeem en de bijhorende klachten als een zware mentale en psychische last.
Lipoedeem heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid, het is dan ook van groot belang, dat lipoedeem vroegtijdig wordt herkend en behandelt wordt om laattijdige en blijvende schade te vermijden. De diagnose lipoedeem kan in principe op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek gesteld worden.
Drs. Roger Kroll
MD, Arts-Directeur
Drs. Kroll heeft vele jaren ervaring met het behandelen van lipoedeem. Hij ontwikkelde een duurzaam effectieve methode en aanpak. Dankzij deze methode kunnen duizenden vrouwen eindelijk weer leven zonder pijn en meestal zonder het dragen van compressiekledij. De Patiënt voelt zich lichter, verlost van pijnlijk drukgevoel, kan weer beter bewegen (trappen lopen, wandelen ect.). Bovendien is er een duidelijk, esthetische vooruitgang en herwint de patiënte een stukje van haar vrouwelijkheid. Zij begint een nieuw leven met meer zelfvertrouwen en levenskwaliteit.
Het behandeltraject
De stappen van een lipoedeem behandeling
- Het consult
- Preoperatief
- De behandeling
- Herstel
- Risico's
- Resultaat
Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode er na. Tijdens dit consult bekijkt de arts of u een geschikte kandidaat bent voor een lipoedeem behandeling
Voor de ingreep zal de arts de te behandelen gebieden nauwkeurig aftekenen en er worden foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.
De ‘tumescente liposculpture’ heeft een aantal voordelen ten opzichte van een klassieke liposuctie:
- In plaats van algehele narcose kan de ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Hierdoor kan de patiënt tijdens de behandeling van houding/positie veranderen om het mooiste resultaat te krijgen. De risico’s, bijwerkingen van een narcose blijven hierdoor achterwege.
- Bij een tumescentie liposculpture wordt een grote hoeveelheid vloeistof in het subcutane vetweefsel gespoten. Hierdoor komt het vet gelijkmatig onder druk en wordt het geëmulgeerd. Door de vibratie van de cannule wordt het vet gefragmenteerd en tot een olieachtige emulsie herleidt. Waardoor het vet met minimale zuigkracht gemobiliseerd kan worden Een belangrijk voordeel hiervan is dat het netwerk van de onderhuidse lymfebanen niet beschadigd raakt. De huid trekt na de behandeling mooi samen waardoor deze een liftend effect op de huid heeft.
Na de behandeling wordt u gewassen en worden de kleine incisies gesloten met een doorzichtige hechtpleister. U krijgt een elastische panty aan, die u zes weken dag en nacht moet dragen.
Om lekkage tegen te gaan wordt u met maandverband ingepakt. Na 24 uur houdt de lekkage op en kunnen de maandverbanden verwijdert worden. Nadien kunt u douchen met de panty aan. U droogt zich af met een handdoek of trekt een badjas aan totdat u droog bent. Het gebruik van een haardroger wordt, i.v.m. het gevaar van verbranding van de huid afgeraden. Na een week kunnen de de pleisters verwijderd worden. Vanaf week twee kunt u douchen zonder panty.
Meteen na de ingreep wordt er een elastische bandage aangebracht. Deze bandage beschermt het behandelde gebied en zorgt voor een goed herstel. Bent u onder plaatselijke verdoving behandeld, dan mag u na de ingreep meteen weer naar huis. Bent u onder sedatie narcose geweest, dan mag u de kliniek na enkele uren verlaten. U mag niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.
Na de ingreep draagt u een week een elastische bandage. Na een week komt u terug en worden de hechtingen verwijderd. Eventuele onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. U kunt ze wel nog een tijdje onder de huid voelen zitten. Uw hals en kaken zullen in het begin gezwollen en blauw zijn. De zwellingen en bloeduitstortingen trekken geleidelijk weg in de loop van enkele weken. De meeste mensen gaan na een week weer aan het werk.
Allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Infecties (1-2%), gestoorde wondgenezing of nabloeding en risico’s verbonden aan de sedatie narcose.
Na een liposculpture zijn de ongewenste vetophopingen verwijderd en hebben wij in feite de druk in het vetcompartiment doen dalen, waardoor de pijnklachten, het drukgevoel ter hoogte van de armen en benen verdwenen zijn. Bovendien kan het lymfesysteem weer ongehinderd vocht afvoeren. Ook het veneuze systeem kan weer beter functioneren.
De patiënt kan een belangrijke bijdrage leveren aan het succes en de duurzaamheid van de behandeling:
- Een gezonde levensstijl en voedingspatroon kan met name gewichtsschommelingen voorkomen.
- Blijven bewegen. Sport oefeningen ondersteunen de afvoer van lymfe en sterken de spieropbouw.
- Overgewicht bij lipoedeem wordt in vele gevallen veroorzaakt door een te traag werkende schildklier. Het uitsluiten van een niet goed werkende schildklier wordt aanbevolen.
Behandelingen en Prijzen
Lipoedeem behandeling per locatie
Vanaf € 1.250,-
Uw vertrouwen, Onze Kwaliteit
- Behandeling door ervaren artsen
- Gratis consult
- Korte wachttijden, snel geholpen
Of neem contact op: +31 (0)43 601 495 8
MA – VR 09:00 – 18:00